Τεστ 
Συμβουλευτικής
 σε συνεργασία με το Πρόοδος

Τι είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;

Είναι η συστηματική και εξειδικευμένη υποστήριξη που παρέχουμε ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας σε οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί να εξερευνήσει σε βάθος τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Έτσι, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του, θα μπορεί:

 • Να λαμβάνει ορθές επαγγελματικές και εκπαιδευτικές αποφάσεις.
 • Να τροποποιεί τη σταδιοδρομία του, ανάλογα με τις νέες ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν.
 • Να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.
 

Ποιες παθογένειες αντιμετωπίζει;

Η ανεργία, η έλλειψη δημιουργικότητας, η μηχανοποίηση, ο ελλιπής επαγγελματικός προσανατολισμός είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν τους νέους, αλλά και τους ενήλικες, σε πιο προχωρημένα στάδια της καριέρας τους, να νιώθουν απογοήτευση από τη σχολή ή το επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

Η «γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση», όταν είναι ο μοναδικός γνώμονας επιλογής επαγγέλματος, έχει επιβλαβή αποτελέσματα στην ψυχοσυναισθηματική μας υγεία και δυναμιτίζει σε βάθος χρόνου την παραγωγικότητα και το αίσθημα ηθικής ικανοποίησης στη ζωή μας.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός λειτουργεί όχι μόνο προληπτικά, αλλά και επανορθωτικά, βοηθώντας μας να βρούμε διεξόδους και εναλλακτικές κατευθύνσεις που δεν είχαμε σκεφτεί νωρίτερα.

 

Σε ποιους απευθύνεται

 • Σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (Γενικού και ΕΠΑΛ) που θέλουν να επιλέξουν Ομάδα Προσανατολισμού ή Ειδικότητα.
 • Σε μαθητές της Γ’ Λυκείου που θέλουν να φοιτήσουν σε κάποια ανώτατη σχολή και να συμπληρώσουν ανάλογα το μηχανογραφικό τους δελτίο.
 • Σεεν ενεργεία φοιτητές που επιθυμούν να αλλάξουν σχολή ή να βρουν το κατάλληλο μεταπτυχιακό για την ειδίκευσή τους.
 • Σε ενήλικες που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την καριέρα τους.
 

Ποιους παράγοντες αξιολογεί

Το Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Ariston Computer Ltd είναι ένα σύγχρονο σύστημα ψυχομετρικών συστοιχιών που διερευνά διεξοδικά τους εξής παράγοντες για κάθε συμβουλευόμενο:

 • Το εύρος των αριθμητικών, γλωσσικών, μηχανικών και διαγραμματικών ικανοτήτων που διαθέτει (Κλίμακα CAPS).
 • Τους τύπους προσωπικότητας στους οποίους ανήκει: Πρακτικός, Διερευνητικός, Καλλιτεχνικός, Κοινωνικός, Επιχειρηματικός, Συμβατικός (Κλίμακα RIASEC).
 • Το  βαθμό αυτοεκτίμησης που έχει μέσα στα περιβάλλοντα που ζει και κινείται (σχολείο, οικογένεια, κοινωνικός περίγυρος).
 • Το πώς επηρεάζεται η λήψη αποφάσεων στη ζωή του (εξωτερικός ή εσωτερικός προσανατολισμός ελέγχου).

Το τεστ ”Μάθε πως να μαθαίνεις” βοηθά:

Τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να βελτιώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μάθηση, να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις δυσκολίες των πιο αδύναμων μαθητών, ενώ ταυτόχρονα να μεταδώσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά την οποιαδήποτε γνώση.

Τους μαθητές να αποκτήσουν προσωπικές τεχνικές μελέτης με την αντικατάσταση της έως τωρα εξαντλητικής μελέτης. Ο μαθητής γνωρίζοντας τους μαθησιακούς τύπους και τις μαθησιακές του ικανότητες, τελικά ”μαθαίνει πως να μαθαίνει”.

Αξιοποιώντας το τεστ ”Μάθε πως να μαθαίνεις” ο εκπαιδευόμενος καταφέρνει να:

 • Μειώσει το άγχος που φέρει καθημερινά για τα μαθήματα του
 • Εντοπίζει τα κύρια σημεία σε κάθε μάθημα
 • Διαβάζει σε λιγότερο χρόνο σχετικά με πριν
 • Θυμάται με μεγάλη ευκολία
 • Στα μαθήματά του δεν υπάρχουν κενά, ενώ υπάρχει μια συνεχής ροή
 • Οργανώνει το διάβασμά του με αποτελεσματικότητα
 • Διακατέχεται από μεγάλη αυτοπεποίθηση

Η μεθοδολογία του τεστ βασίζεται σε εδραιωμένα ψυχομετρικά και στατιστικά μοντέλα, στη διεθνή βιβλιογραφία σύμφωνα με τις αποδεκτές θεωρίες των εγκεφαλικών ημισφαιρίων (αριστερό-δεξιό) , των μαθησιακών τύπων και των μαθησιακών ικανοτήτων, καθώς και στα αποτελέσματα πρόσφατων επιστημονικών ερευνών.

Τα ευρήματα της συστοιχίας αυτής βοηθούν τους γονείς να γνωρίσουν την προσωπικότητα των παιδιών τους, να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους, να διαπιστώσουν τους υποκείμενους μαθησιακούς τους τύπους, να εντοπίσουν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταδίδεται η γνώση στο παιδί, ώστε να μαθαίνει πιο γρήγορα, και πιο αποτελεσματικά.

Τι είναι το Τεστ για Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών;

Είναι ένα σύστημα εξειδικευμένων συστοιχιών που συνδυάζει όλα τα ακαδημαϊκά πεδία με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και την προσωπικότητα του συμβουλευόμενου, ώστε ο υποψήφιος  να αποκτήσει μία σαφή εικόνα των επιλογών ειδίκευσης που ανοίγονται μπροστά του.

 

Σε ποια ερωτήματα απαντάμε ακριβώς;

Η επιλογή του κατάλληλου μεταπτυχιακού προγράμματος είναι συνήθως μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία για τους περισσότερους υποψηφίους. Κι αυτό γιατί, ενώ υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιστημονικών αντικειμένων στα οποία φαινομενικά θα μας «άρεσε» να ειδικευτούμε, δεν έχουμε πάντα την πλήρη εικόνα των απαιτήσεών τους, του περιεχομένου της ύλης, αλλά και των επαγγελματικών προσόντων με τα οποία θα μας εφοδιάσουν για την αγορά εργασίας. Συνήθη ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

 • Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξω μεταπτυχιακό; Ποιες «παγίδες» να αποφύγω;
 • Πόσο διαρκεί ένα μεταπτυχιακό; Τι διαφορά έχουν τα διετή από τα μονοετή προγράμματα;
 • Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για να με πάρουν;
 • Πόσο κοστίζει ένα μεταπτυχιακό; Πώς μπορώ να βρω παράλληλη χρηματοδότηση ή part time απασχόληση κατά τη διάρκεια των σπουδών μου;
 • Υπάρχουν υποτροφίες που μπορώ να διεκδικήσω και με ποιες προϋποθέσεις;
 • Τι επαγγελματικές προοπτικές μου προσφέρει κάθε πρόγραμμα ειδίκευσης;

 

Σε ποιους απευθύνεται

 • Σε εν ενεργεία φοιτητές που επιθυμούν να βρουν το κατάλληλο μεταπτυχιακό για την ειδίκευση τους.
 • Σε ενήλικες που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την καριέρα τους ή να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, σε μία πιο προχωρημένη φάση ζωής.

Σε μια εποχή όπου ο χάρτης των επαγγελμάτων αναπροσαρμόζεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας επιβάλλοντας τον κατακερματισμό της γνώσης και αυξάνοντας τις απαιτήσεις για εξειδίκευση, συνειδητοποιείται η ανάγκη για ορθολογική στελέχωση των επιχειρήσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με ικανό και άρτια καταρτισμένο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Τα ερωτηματολόγια του Τεστ Αξιολόγησης Προσωπικού, έχουν ως στόχο την ανάλυση της προσωπικότητας, ώστε να βελτιωθεί το ”γνώθι σαυτόν”, να αυξηθεί η γνώση της προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητας, ενώ δεν αποκλείεται και η επαναπροσδιόριση της ήδη υπάρχουσας καριέρας. Οι ψυχομετρικές κατηγορίες που αξιοποιεί το τεστ εντάσσονται στους τρεις μεγάλους τομείς παραγωγής: α) τον πρωτογενή, β) τον δευτερογενή, γ) τον τριτογενή.

Το Τεστ απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν την επιθυμία να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να ανακαλύψουν επιπλέον ικανότητες και δυνατότητες που έχουν αλλά δεν το γνωρίζουν. Επίσης, απευθύνεται σε άνεργους οι οποίοι αναζητούν νέα εργασιακά περιβάλλοντα αλλά και σε εργαζόμενους που δείχνουν ενδιαφέρον για την επαναπροσδιορισμό της καριέρας τους.

Στο τέλος του τεστ ο εξεταζόμενος είναι σε θέση να γνωρίζει με ασφάλεια και εγκυρότητα τους εργασιακούς του στόχους με σκοπό την ενίσχυση της επαγγελμάτικής τους κατάστασης.

Με βάση τα παραπάνω, θα τολμούσαμε να πούμε ότι η σωστή διαδικασία επιλογής προσωπικού ενδέχεται να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων επιχειρήσεων, ικανών να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Σε ατομικό επίπεδο, η τοποθέτηση ενός εργαζόμενου σε θέση που ταυτίζεται με την προσωπικότητά του αφενός του προσφέρει πνευματικά, ηθικά και κυρίως υλικά αγαθά, εξασφαλίζοντάς του οικονομική ανεξαρτησία, αυτάρκεια και ανέσεις, και αφετέρου προάγει την κοινωνικοποίησή του και αξιοποιεί τις κλίσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές του στο βέλτιστο βαθμό.